Ara papagáj

Sárga-kék ara

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A sárga-kék ara, más néven ararauna vagy közönséges arapapagáj (Ara ararauna) a madarak osztályának papagájalakúak (Psittaciformes) rendjébe és a papagájfélék (Psittacidae) családjába és az Ara nembe tartozó faj.

Származása, elterjedése

Dél-Amerikában, Bolívia, Brazília, Kolumbia, Ecuador, Francia Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Trinidad és Tobago és Venezuela területén honos.

Megjelenése, felépítése

Testhossza 75-85 centiméter, testtömege 900-1300 gramm. Nyakának oldala és a hasa olajsárga, homloka és a fejtető egy része zöld, csupasz pofafoltja krémfehér, háta és szárnyának egy része kék, a torka fekete, pofáján vékony, ugyancsak feketén csíkok futnak szét legyező irányban a csőr felől. Fehér pofafoltja izgalmi állapotban kipirosodik.

Csőre 6 cm hosszú. A nemek hasonlóak.

Életmódja, élőhelye

Alföldi és folyómenti erdők, mocsarak, szavannák lakója. Különböző magvakon, gyümölcsökön, bogyókon és rovarokon él.

Tavasszal költi ki 2-4 tojásból álló fészekalját. A tojó a költést egyedül végzi, a táplálásban mind a két szülő részt vesz.

Tartása

A leggyakrabban tartott araféle. Magyarországon minden állatkertben, ahol tartanak papagájokat, megtalálható. Magángyűjtők is szívesen tartják.

Fogságban viszonylag jól tartható, és kielégítően szaporodik.

A többi arafajjal ellentétben kereslete fogságban szaporított madarakkal szinte teljesen kielégíthető, így befogása alárendelt mértékű.


Zöldszárnyú ara

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A zöldszárnyú ara (Ara chloropterus vagy Ara chloroptera) a madarak (Aves) osztályának papagájalakúak (Psittaciformes) rendjébe és a papagájfélék (Psittacidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása

Argentína, Bolívia, Brazília, Kolumbia, Ecuador, Francia Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Venezuela területén honos. Eredeti élőhelyén a trópusi erdőkben él párokban. Betelepítették Puerto Rico szigetére is.

Megjelenése

Testhossza 90 centiméter, testtömege 1000-1500 gramm, nagy testű papagáj, ék alakú farokkal és csupasz pofatájékkal, melyben vörös színű dísztollak ülnek. Alapszíne mélyvörös, azonban hátának középső része és a farcsíkja kék, halványsárga írisze pedig kiemeli élénk színeit. A tojó valamivel kisebb.

Életmódja

Viszonylag óvatos madár, röpte gyors, egyenes, szabályos erőteljes szárnycsapásokkal. Kis csoportokban, néha viszont akár száznál is több egyedet számláló csapatokat alkot. Tápláléka magvak, gyümölcsök, bogyók és hajtások.

Szaporodása

Korhadó pálmafák üregeiben fészkel. Tél végén, illetve kora tavasszal rakja tojásait - fészekaljanként kettőt -, amelyből a fiókák 4-5 hét elteltével kelnek ki. Kirepülésük a 15. héten várható, azonban teljes önállóságukig még egy további hónap szükséges.

Tartása

Igen kedvelt madár, az arák közül a sárga-kék ara után ez a faj a második leggyakoribb fogságban tartott madár.