Brahma tyúk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A brahma egy óriás testű tyúkfajta.

Fajtatörténet

Indiai-amerikai eredetű. 1850 körül került Európába.

Fajtabélyegek, színváltozatok

Nagytestű, széles hátú fajta. Farktollak viszonylag rövidek, de nem annyira mint a cochinnál. Melltájék kerekded és telt a sok tollazattól. Szárnyak rövidek, de erősek, szorosan a testhez simulóak. Feje kicsi, széles. Arca kissé vagy egyáltalán nem tollas. Szeme narancsvörös színű. Csőre rövid, erős, sárga, hegye gyakran sötét. Taraja borsós, kicsi, kevésbé fejlett. Nyaka középhosszú, hátratartott, gazdagon tollazott. Megnyúlt combok erősen tollazottak. Csüd erősen csontos, erősen sárga, négyujjú. Tollazata sűrű, gazdag, de testhez simuló.

Színváltozatok: Fehér-fekete columbia, sárga-fekete columbia, sárga-kék columbia, ezüstszegett, fogoly, kékfogoly, kék-ezüstfogoly vörös háttal, fekete, kék, kendermagos.

Tulajdonságok

A nagy, erőteljes megjelenése miatt, attraktív színváltozatok, gazdag lábtollazata miatt minden kiállításon felkelti az érdeklődők figyelmét. Nagyon szelídek lesznek a gazdájukkal szemben. Elég egy alacsony kerítés, melyet nem fognak átrepülni. A hideget nagyon jól tűrik, a csibék is viszonylag ellenállóak. Ahhoz képest, hogy a nagyfajták közé tartozik a tyúkfajták közül, viszonylag gyorsan növekednek. Fontos a megfelelő takarmányozás, hogy jellegzetes erős csontozatuk egészségesen kifejlődjön. Gyors növekedés esetén nem árthat plusz D-vitamin adagolása. Általában 6-7 (tojók), ill. 7-8 (kakasok) hónaposan ivarérettek, de akár a 2. és 3. életévükben is még fejlődhetnek méretben és súlyban. Idősebb korban könnyen elzsírosodnak. Fontos a zöldtakarmány, fehérje és a sok mozgás. A Brahma nem elsősorban tojáshozamra kitenyésztett fajta, de tojásprodukciójuk kielégítő, különösen jó tojók a téli időszakban más fajtákhoz viszonyítva. Húsa jó minőségű, omlós, nem száraz.