Vietnámi és minnesotai törpemalac

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A vietnámi csüngőhasú sertés a párosujjú patások rendjén belül a sertésfélék családjába tartozó domesztikált faj.

Megjelenése

Hasított, párosujjú patával rendelkező sertés, gömbölyded, zömök testtel, rövid lábakkal, vastag bőrrel, hosszúkás, lekerekített pofával, szájában 44 foggal. Színe általában fekete, de foltos és fehér példányok is előfordulnak. A kifejlett egyedek súlya kb. 62 kg körül van. Viszont vannak 100 sőt 120 kg-os példányok is. Teste rövid. A gerinc meggörbül a lábak pedig rövidek, ezért a has majdnem a földig csüng. Innen ered a nevük. A laza bőrön számos gyűrődés található, de vannak feszes bőrű egyedek is. Szőrzetük egyenletesen nő. Különösen tömpe orra és a mély redők az állat pofáján egzotikus külsőt ad neki.

Eredete

Délkelet-Ázsiából származik. A közönséges sertés egyik fajtáját képezi, valószínűleg kínai ősöktől eredeztethető.

Életmódja

Gyenge a látása, de kiváló a szaglása és a hallása. A vadon élő egyedek sok állatot számláló kondában élnek, kommunikációs eszközeik széles skálán mozognak a röfögéstől kezdve a visításon át a prüszkölésig, a fogaik segítségével kibocsátott hangokig.

Táplálkozása

Mindenevő, de elsősorban a növényi eredetű táplálékot kedveli, mint a gumókat, a gyökereket, bogyókat, gyümölcsöket. Emellett férgeket, csigákat, tojást, kis mennyiségben húst is fogyaszt. A vadon élő példányok madarakat is megesznek, sőt a gyenge vagy beteg kistestű állatokat is megtámadják.

Meg lehet őket tanítani a szobatisztaságra.

Szaporodás

Általában csak egy ellés jellemző évente. A párzási rituálék néha igen hevesek, a kocák harapott sebeket szenvedhetnek el. A vemhesség 114-130 napig is elhúzódhat a fiatal nőstényeknél, 133-140 napig az idősebb kocáknál. Tipikusan 2-14 kismalac születik egyszerre. Születésükkor nagyon kicsik, vakok és gyámoltalanok. 2-3 hónapig a malacok elsődleges tápláléka az anyatej, habár szilárd táplálékot is kaphatnak már két hetes koruk körül. Nagyjából egy évig gondozza utódait az anyaállat, ha nem választják le őket korábban.

Minnesotai törpemalac

A minnesotai törpemalac kizárólag kedvtelésből tartott állat, nem szokták a húsáért levágni. Okos, szelíd, gazdájához ragaszkodó, kertben és lakásban egyaránt tartható. Szobatisztaságra nevelhető, dolgát egy adott sarokban végzi. Kutyákkal és más háziállatokkal szemben is barátságos, megfelelő összeszoktatás után nem jelent gondot az együtt tartásuk. Igényli a társaságot, ha egyedül van tartva, sok foglalkozást, törődést igényel.